Sağlıklı bir sindirim için çiğnemek oldukça önemlidir. ‘Sindirim ağızda başlar’ kalıbını mutlaka duymuşsundur. Şimdi vücudumuzu bir fabrika gibi düşünelim. Sende bu fabrikanın patronu ol. Fabrikaya gelen mal belirlenen süre içerisinde çıkmalı fakat işleyişin en başında ki elemanın eline gelene hiç bakmadan kontrol etmeden başından sağmak için bir diğer banta yolluyor. Ee diğer bantta ki çalışanların mücadele ediyor fakat ama o kadar yoğunluk var ki yetişemiyorlar ve bir diğer banta da istenilen daha doğrusu olması gerektiği gibi gitmiyor. Paketleme yapan çalışanın sence ne kadar yetişebilir ya da buna sabrı ne kadar dayanır? Bu sistemsizlikte sıkıntıdan stresten tabiki de ŞİŞER. Bu sindirim içinde böyledir. Ağzımıza aldığımız her lokmayı yeterince çiğnemeden, ikinci bantmız olan midemize yollarsak midemizde sindiremez. Emilimi gerçekleştiremez. Ee mide işini tam anlamıyla yapamadı üçüncü bantımız ince bağırsak ne yapacak? O da mücadele edecek ama oda olması gerekeni yapamayacak ve aldığın besinler fermente olacak böylece senin o hissettiğin şişlik ve gaz oluşacak. Şimdi sen söyle büyük patron bu fabrika bu kadar özensiz, sistemsiz çalışmaya karşı ne kadar ayakta kalabilir?
Ağzımızda başlayan sindirimimizi en küçük parçalar halinde mideye yollamak ve o güzel işleyen sistemi bozmadan yaşamak en sağlıklısı ve emin ol en kalitelisi 😉
